Направиха мемориал на Лорина Камбурова

02.10.2021 Магдалена Миткова
Режисьорът Ави слага камък във формата на сърце
Режисьорът Ави слага камък във формата на сърце

Паметникът на починалата актриса се намира до нос Калиакра, инициативата е на нейни приятели.

Трагично загиналата актриса Лорина Камбурова е увековечена край нос Калиакра. Мемориалът край морето е направен от нейната изключително близка приятелка, актрисата Дели Алън и филмовия режисьор Ави Ребелиста. Именно той инициира поставянето на спомена за Лорина край Калиакра. Причината е последният филм, който Лорина заснема с Ави. "България Днес" се свърза с Дели Алън, за да ни разкаже повече за инициативата. Дели е участвала в едни от най-големите холивудски продукции като "Отмъстителите". Партнирала си е със звезди като Скарлет Йохансон и Кийра Найтли.

"Лорина снима главна роля в късометражния филм Enslaved, който е на английски език, но е за българките, скочили от нос Калиакра, бягайки от турците. Преводът на български е "Поробени" и наистина се е снимал на нос Калиакра. Оператор е Ави Ребелиста, впоследствие те много се сближиха с Лорина, особено от началото на 2021. Той ми каза, че точно на това място са снимали и й е било любимо. Иначе Лорина, бидейки от Варна, винаги си е обичала морето и се чувстваше свързана с него", сподели специално за "България Днес" Дели Алън.

Тя разказва, че Лорина и Ави неведнъж са си говорили за това място не само по време на снимките - че символизира кураж, че е духовно и енергията там е хубава, че актрисата е била привърженик на това да си свързан с природата, с натуралното, с морето и планината.

"Лорина е една от най-близките ми приятелки, беше ми като по-голяма сестра. Запознахме се на актьорски курс в България 2015 г., преди да заживея в Лондон 2016 г. Щяхме да живеем заедно тук от март нататък, но й предложиха "Скъпи наследници" и аз, разбира се, й казах да приеме. Гостувала ми е много пъти, поне един път годишно, аз рядко съм в България заради снимките ми тук. От миналата година бях запозната със ситуацията й здравословно, само десетина души знаехме и тя беше помолила да си е между нас", споделя Дели какви са били отношенията й с Лорина.

За паметника, който са направили, Дели споделя, че Ави е бил на мястото на мемориала в началото на юни, когато е погребението на Лорина във Варна. Изпратил й координати, впоследствие избират дървена малка къщичка със стени от стъкло, вътре слагат ламинирана снимка на Лорина. Едната снимка е в къщичката, а другата е закрепена с камъни точно в края на скалата. Един от камъните е във формата на сърце. Дели споделя кратко видео в инстаграм с информация за начина, по който се стига до мемориала. Добавя дори и географските координати (43.368007, 28.465827).

"Този месец, на 25 октомври, Лорина щеше да навърши 30 години. Ако решите да посетите мястото тогава или по което и да е било друго време, моля, пратете ми снимки/видеа оттам. Колкото по-често хора посещават мястото, толкова по-лесно ще е да го съхраним като неин мемориал. Моля, споделете с приятели, фенове, колеги, за да може всеки, който има желание да посети, да може да го направи и да знае къде и как се стига дотам. Благодаря!", апелира талантливата българка, която живее и работи зад граница.

Филмът "Поробени" е завършен, пуснат е по десетки филмови фестивали, а Лорина получава номинации за ролята си. Дели Алън, която прави всичко възможно приятелката й да бъде запомнена, сподели с вестника снимки от филма и от мемориала, който са направили с Ави. Призивът й е възможно повече хора да си спомнят за Камбурова и да я почетат на мястото край нос Калиакра.