Днес е ден на траур в Сандански, Петрич и Кресна

05.08.2021 24 часа
Ден на траур
Ден на траур

Общините Сандански, Петрич и Кресна обявиха 5 август за Ден на траур в памет на загиналите при гасене на пожар служители на Югозападното държавно предприятие - Благоевград, съобщи БТА. Вчера при потушаване на пожар край санданското село Петрово, загинаха двама горски служители, а трети е с тежки изгаряния. От „Пирогов“ потвърдиха, че той е с 24% изгаряния, като 5% са дълбоки, но е в стабилно общо състояние.

Сигнал за пожара е подаден малко след полунощ, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Благоевград. До обяд пожарът е локализиран, но малко след 16 часа е получено съобщение за починали двама мъже от горските служители, участвали в гасенето.

Тежка остава ситуацията с пожара край санданското село Петрово, където вчера в борбата със стихията загинаха двама горски служители.

Около 300 декара продължават да горят, на място са горски служители и такива на пожарната.

Ако има необходимост, на по-късен етап ще се включат доброволци, но те трябва да са добре екипирани и подготвени, съобщиха от Община Сандански.

Загиналите вчера служители са опитни, с 5-годишен стаж, обясни пред БНТ директорът на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов.

Според него обаче, те не са имали шанс да се спасят, тъй като пожарът много бързо е преминал от низов във върхов и това е коствало живота им.

Те бягаха, но

огънят направо ги застигна и ги прегърна,

сподели пред БНТ един от свидетелите на инцидента.

Бащата на единия от загиналите горски служители заяви, че те не са били добре екипирано, но според инж. Дамянов ситуацията е била непредвидима и в случая никакъв план и инструктаж не са могли да предотвратят инцидента с фатален край.

Загиналия в пожара край Сандански 34-годишен горски служител Антон Гръбчев е трябвало днес да даде годежен пръстен на приятелката си и да й предложи брак. Това стана ясно от думите на брат му - Иван Гръбчев пред камерата на бТВ.

Иван Гръбчев заяви, че горските не са били обучени, за да са в пожара, както и че не са имали оборудване.

Братът на загиналия горски служител сподели, че се е чул с Антон малко преди да отидат на мястото на пожара.

Гръбчев поясни, че звеното на горските в Петрич е било повече надзорна група, отколкото да действат при пожари, но

не знае защо са се озовали в огнената стихия.

„Майка ми още чака той да се прибере, всички сме в шок“, добави Иван Гръбчев.

Всички сме в шок. Майка ми е в шок, още не може да повярва, мисли, че брат ми ще се върне. Преди години брат ми, когато беше малък, на 3-годишна възраст, изгоря с вода целия. Без операции, по чудо се спаси тогава, не му даваха шанс. Беше толкова изплашен по принцип от тези работи, не знам как се е случило", спомня си Иван Гръбчев.

Вторият загинал в пожара край Петрово е 48-годишният Валери Димитров. Приятелите му го описват като всеотдаен, отговорен и човек с голям опит. Те определиха смъртта му за нелепа.

Според близките на служителя той е бил изненадан от нещо непредвидено и затова се е случила трагедията. Те призоваха и да се помисли за защитно облекло за горските служители, които наравно се борят с огнените стихии заедно с пожарникарите.