COVID мерки за паневритмията на Седемте Рилски езера

30.07.2021 БД Онлайн
Упражненията традиционно са през август. Снимки: Архив "България днес"
Упражненията традиционно са през август. Снимки: Архив "България днес"

Дъновистите се дезинфекцират, преди да започнат да играят. Упражненията ще се изпълняват на 1,5 м разстояние.

 

Дезинфекция за дъновистите, преди да изпълнят паневритмията си на Седемте Рилски езера.

Последователите на учителя Петър Дънов ще следват стриктни COVID мерки по време на лятната си духовна школа, която ще се проведе от 1 до 27 август тази година. Съборът на Бялото братство е седемдневен и е планиран за периода 29-25 август.

"Хигиената е на първо място! Имаме хигиенисти специалисти, които ще следят нещата да са както трябва. Ще изпълним всичко, което се отнася към норми и дезинфектанти", обяви комендантът на събитието Атанас Атанасов от Шумен.

Едно от правилата за изпълнение на упражненията е разстоянията между партньорите (встрани и напред) да бъдат 1,5 м, което отговаря на въведените противоепидемични мерки и гарантира необходимата задължителна социална дистанция. По думи на членове на Бялото братство още преди десетилетия Дънов е измислил дистанцията от метър и половина, т.е. много по-рано от препоръките на здравното министерство. Точно толкова е разстоянието, на което хората застават един от друг, докато изпълняват ритуала.

Атанасов посочи, че миналата година не е имало нито един заразен с коронавирус след лятната духовна школа. Очакванията са и тази година да няма регистрирани случаи на COVID-19.

По отношение на транспорта багажът на дъновистите ще се качва с коне до лагера всеки ден от хижа "Пионерска". Цената на извозването е 30 лв. за кон, като багажът трябва да е до 60 кг и задължително да бъде опакован добре в денкове, етикетиран с телефон и име, обясниха детайлно организаторите на събитието. Конете ще разтоварват багажа на входа на лагера.

Паневритмията е изключително успешен ритуал в борбата срещу коронавируса, казват дъновисти. В докторска дисертация е доказано, че гимнастическите упражнения намаляват тревожността и паническите атаки, които са следствие от дългото стоене вкъщи. Научно доказан е нейният благотворен ефект върху тялото и психиката на човека независимо от пол и възраст.

Състои се от 28 упражнения

Паневритмията е съставена от три части: 28 упражнения, слънчеви лъчи и пентаграма, като всяко упражнение има символично значение, изразяващо определена мисъл, чувство или действие. Играе се в кръг, като танцуващите обикалят в посока, обратна на часовниковата стрелка. Изпълнява се ежегодно от 22 март до 22 септември (от деня на пролетното до деня на есенното равноденствие) рано сутрин (при изгрев слънце) на открито, сред природата. Музикантите се разполагат в центъра на кръга. Няма ограничение за музикалните инструменти, но с предимство се използва цигулката. Целта на танца е постигане на хармония с природата, Бог и вселената.