Математикът Матю от Ню Йорк е омагьосан от нашата каба гайда и народните танци

30.07.2021 Валентин Хаджиев
Матю Паркс и гайдарят Петър Янев по време на урок
Матю Паркс и гайдарят Петър Янев по време на урок Валентин Хаджиев

34-годишният математик Матю Паркс живее в Смолян и работи онлайн за фармацевтична компания в Дания. Вече свири “Мале ле, стара мале ле” и “Стани ми, порти отвори, Лено, Ленче”

“Искам да видя и усетя каква е тази магия, която обединява и сближава хора”, казва начинаещият гайдар Матю Паркс от Ню Йорк.

34-годишният американец, който има докторантура по математика и работи в международна фармацевтична компания, учи народния ни инструмент в Смолян. Вече умело свири “Стани ми, порти отвори, Лено, Ленче ”. Всъщност това е

първата българска песен, която чул случайно в ютюб.

Гайдарят на Валя Балканска - Петър Янев, я засвирва тия дни, докато му дава уроци, и Матю я разпознава. Свири и “Мале ле, стара мале ле”. Предстои му да усвои

най-разпространените, но трудни за чужденците размери 2/4, 7/8 на ръченицата, по-известна в Родопите като поседница, и

сворнатото хоро в 9/8.

Математикът, пленен от гайдата, в Ню Йорк открил смолянчанина Кирил Кетев, който е ученик на гайдаря - легенда на Родопите, бай Дафо Трендафилов. Кетев води онлайн уроци от САЩ и понякога включва в мрежата и Петър Янев. Матю

се записал в школа по български народни танци.

Научил десетина хора. След това поискал да се научи и да свири. “Кирил ме насочи да се уча на каба гайда от Петър Янев, за да мога истински да разбирам инструмента и фолклора ви”, казва Матю.

От около година той работи онлайн в клона на фармацевтична компания в Дания и преценил, че сега е моментът да се учи на гайда. През свободното си време обикаля Родопите, за да вникне в хората, които пеят и свирят любимите му мелодии. Посетил музикален фестивал в Широка лъка, сега му предстоят и други маршрути.

Корените на семейството му са от Италия, Обединеното кралство и Ирландия. Майка му работи в застрахователна компания в САЩ, баща му е починал. Като дете се пробвал да свири на барабани и китара в Ню Йорк, но се отказал, без да научи почти нищо.

“Нямам никакви планове, свързани с гайдата. Просто ще е чудесно да я науча и ще се радвам хората да чуват тези звуци изпод ръцете ми”, уточнява чужденецът.

“След като му обясних моите методи на преподаване и се уговорихме, си счупих крака и трябваше да ме оперират в болницата. Матю много настояваше да почнем и

пет дни му преподавах в отделението по травматология

на болницата. Хората, настанени в отделението, и медиците се впечатляваха и с нетърпение чакаха да започнат уроците и да слушат гайда”, обяснява Янев.

След това уроците продължили в дома на гайдаря, тъй като той не може да се движи. Семейството на Янев приема с охота чужденеца, споделя и трапезата си с него. Никой от съседите не възразявал за шума, който идва от апартамента на Яневи, те дори тактуват по време на изпълненията.

“В САЩ това е невъзможно. Българите сте различни, умеете да общувате. Само такъв народ може да има такава хубава музика”, възкликва Матю.

Ученикът свири засега на учебна гайда, при която мехът е от импрегниран плат, за да му е по-лесно. Ручилото, гайдуницата, духалото и главините са истински. Тепърва му предстои обучение на инструмент с естествен мях, а и да разбере как да настройва гайдата и как да я поддържа.

“Част от свиренето на каба гайда е да можеш да я поддържаш и настройваш”, заявява учителят му.

От ноември американецът усилено учи български. Сам, без учител.

Вече може да разговаря почти свободно на нашия език. При непозната дума не търси синоним и не се опитва да я обяснява с жестове, а бърза да направи веднага справка с телефона какво е значението ѝ, за да я запомни.

“Математиката му помага, тъй като го е научила, че във всичко има логика. В много школи бързат да покажат резултат и свирят неритмично и нехармонично. А аз държа учениците ми да научат основата, тактовете, размерите, смисъла на песните и обичаите, свързани с тях”, казва Янев.

Именитият гайдар кръщава учениците си чужденци с български имена.

Американецът Матю вече е Матей.

Обяснил му е кой е един от най-известните българи с това име- отец Матей Преображенски-Миткалото. Накарал го да прочете историята на възрожденеца.

Преди него Еманюел от Швейцария получил името Манол, Георг Щрубер от Швеция е Гочо, ученик на име Брус пък станал Борис. Всички те си заминали с български имена.

“Аз съм само проводник на интереса към нашата музика. Истинските посланици на България по света са каба гайдата и фолклорът ни. Покрай тях чужденците опознават страната ни и нейната древна история”, казва Янев. Според него

гайдата е сакрален инструмент, който не само свири, а и говори. “Неслучайно в по-стари времена при нас казват: “Ела да ти кажа песен”, а не “Ела да ти изпея песен”. Единствено с гайда и тъпан нестинарите влизат в огъня. Това не е случайно”,

споделя гайдарят.

“Митичният Орфей не е свирил на арфа, а на гайда. И ние, българите, сме дали този уникален инструмент на другите народи”, твърди музикантът.