За 30-и път Варна става родна столица на джаза

26.07.2021 Албена Ангелова
Сн. Pixabay
Сн. Pixabay

След броени дни Варна отново става лятна столица на джаза у нас.

4-дневното юбилейно издание започва на 29 юли и ще представи елитни музиканти от Европа и САЩ в английския двор на Археологическия музей във Варна. Тази година музикалния форум отбелязва 30-годишнина . Според познавача на джаза Владо Гаджев варненският форум е най-старият джаз фест у нас.

“През всичките три десетилетия джаз фестивалът не направи нито един по-голям компромис и не отстъпи от първоначално заявения международен формат – коментира за 24 часа Гаджев. Днес фестивала преживява и настоящата ковид-пандемия. Но пък показа на цялото българско музикантство как трябва да се работи в продължаващия преход. В града се създаде първото у нас Варненско джазово общество, примерът на което по-късно бе последван от още няколко града с фестивални прояви.

През 1985 година Варна първи изведе джаза под открито небе , а фестивалът наложи сцената и с голяма преднина предаде щафетната палка на непрекъснато роящите се музикални прояви в страната. За три десетилетия през тази сцена минаха около 1000 първокласни артисти и състави, предложили на вярната варненска публика пъстрото богатство на съвременната импровизационна музика.”, разказва още Владимир Гаджев.

Фестивалът се организира от Община Варна и Варненското джазово общество с финансовата подкрепа на Фонд Култура на Община Варна. За юбилея тази година бащата на фестивала, признатият в Европа и по света саксофонист и композитор Анатолий Вапиров, е подготвил 4-дневна програма с 8 концерта, в които заедно с популярни български джазмени на сцената в двора на Археологическия музей във Варна ще излязат и забележителни гости от чужбина.

На 29 юли, четвъртък, първият концерт ще бъде на Васил Хаджигрудев трио - ХАКО. Триото е създадено в Испания през 2016. Във Варна ще дойдат в състав Хаджигрудев, Лав Ковач, Каталин Милея от Румъния. Музиката им е

авторска с афинитет към стилистичното разнообразие.

Вторият концерт е на Пьотър Барон трио от Полша. Саксофонистът Пьотър Барон се изявява на

джаз сцената в Полша още от 16-годишен, на международния подиум печели Гран при като солист на фестивала Jazz Aldia в Сан Себастиан, Испания, а след това концертира като първи алт саксофонист с Международния биг бенд на Европейския съюз за радио и телевизия в Стокхолм. Свири с джаз звезди от САЩ като Рей Чарлз, Фреди Хъбърд, Били Харпър, Дейвид Мъри, Кевин Махогани. Той ще свири заедно с Мацей Адамчак и Лукаш Жита.

На 30 юли, петък, първият концерт ще е българският проект Space Kadillak, в който Александър Логозаров ще представи дебютния си албум с едноименната група Space Kadillak. В проекта свирят някои от най-утвърдените мултижанрови български музиканти - Росен Захариев (тромпет/флюгелхорн), Михаил Иванов (контрабас) и Стефан Горанов (барабани).

Вторият концерт ще е на Via Mavis трио от Франция, Австрия и Нидерландия с две български имена. Виктор Бенев свири на соловия инструмент в триото - електронния вибрафон MalletKat. Подходът му комбинира знанията, придобити в класическата музика, с

джаз импровизации и

елементи от любимата му електронна музика.

В триото са още Виктория Кирилова, контрабас и Мартин Хафизи, барабани. На 31 юли, събота, първи на сцената ще излязат музикантите от Живко Василев квинтет. Участва в многобройни концерти по целия свят, работи със световни музиканти като Max Moya,Xuxa Levi и др. С него ще бъдат Михаил Иванов, контрабас, Борислав Петров, барабани, Димитър Валериев Горчаков, пиано, Виктор Трайков, виолончело.

Вторият концерт е на групата KUHN FU от Германия и Турция. До момента има издадени три високо оценени от критиката албума и над 200 концерта в 23 държави. Ръководител на групата е Кристиан Ахим Кюн от Германия, китарист и композитор. Освен Кюн, редовният състав на Kuhn Fu включва турския басист Есат Екинчиоглу, сега ще се включи и българският барабанист Стефан Горанов.

За новата си програма Kuhn Fu привлича Джон Дайкман, един от най-интересните и радикални изпълнители на тенор саксофон на международната джаз сцена, който довежда саксофона до неговите физически граници.

В последната фестивална вечер в неделя, 1 август, ще се изяви първо Димитър Льолев квинтет. Българската формация включва едни от най-ценените джаз музиканти у нас, водени

от саксофониста Димитър Льолев.

С него ще бъдат басистът Борис Таслев, китаристът Александър Логозаров, тромпетистът Михаил Йосифов и перкусионистът Борислав Петров.

Финалният концерт на Варненския джаз фестивал ще бъде на Sketchbook Quartet от Австрия, в състав Леонхард Скорупа, саксофон, Анди Тауш, китара, Даниел Мозер, бас кларинет, FX и Константин Кройтлер, барабани.

Квартетът среща еклектичния постмодерен камерен джаз с рока, като свободно музицира с жанровите стереотипи. Билетите са на цена 20 лв., а за ученици на възраст от 8 до 15 години - 5 лв. Могат да се купят в деня на всеки концерт след 18:00 на място в Археологическия музей. Началният час на всяка фестивална вечер е 20:00.