20 години без Георги Минчев и блажените години за рокендрола (Видео)

18.02.2021 Николай Москов (in memoriam)
Васко Кръпката пое от Георги Минчев посланието на рокендрола и занесе китарата му на гроба на Джими Хендрикс.
Васко Кръпката пое от Георги Минчев посланието на рокендрола и занесе китарата му на гроба на Джими Хендрикс.

20 години от смъртта на емблематичния Георги Минчев.

 В Каварна вдигнаха през 2013 г. паметник на музиканта, който с “три акорда на китара и леко дрезгав глас” посвети себе си на рокендрола.

Може ли човек да разкаже живота си в една песен? Това правеше всеки път Георги Минчев - пееше ни истории, които се случват с него като един от нас. Георги Минчев може да не бъде само слушан, а и четен. Текстът на всяка негова песен е малък разказ за тревогите, надеждите, битовизма, ако щете, на няколко поколения българи.

Затова и бе толкова обичан.

Чуйте само как се описва в "Автобиография":

Как така се случи,

да се родя с добро сърце!

Всеки иска да ме учи

и да ме носи на ръце.

Животът ми премина под

родителски контрол,

а аз от детската градина си

тананикам рокендрол.

Под родителски контрол и не съвсем. Драмата вкъщи е пълна, щом чуят какъв иска да стане Гошо. С китара на рамо и още гимназист, тръгва от първата наша рок група "Бъндараците" заедно с Пепи Гюзелев и Кирил Маричков, които година по-късно създават "Щурците". Техните непрекъснато го завръщат в правия път:

Мечтата на баща ми беше

да свърша университет.

Така отиде младостта ми,

от четене съм късоглед.

Взех диплома с печати,

подписи и протокол,

не ми е носила заплати,

станах певец на Rock & Roll.

Георги Минчев завършва външна търговия в икономическия институт "Карл Маркс" (днешния УНСС), но още като студент през 1967 г. изпява знаковата

"Бяла тишина",

която носи на него и "Щурците" "Златният Орфей". "Борис Карадимчев написа песента и ни предложи с Гошо Минчев да я изпълним. Фактически това беше официалният пробив на "Щурците". Стана много бързо - направихме групата през септември, а през юни вече бяхме известни на цяла България", спомня си Петър Гюзелев.

Още преди да станем известни, Гошо с една китара в Созопол изпълняваше песни със свои текстове".

Още тогава загатна за таланта си. Обикновено с чувство за хумор. На галавечерята групата се явява със сивите костюми от сцената, защото нямат други. Петимата обаче закъсняват някакви си 15 минути и заварват на дългата маса само гръбначната кост на огромна есестрова риба. Сърдят се на Кирчо Маричков, виновен за закъснението.

По това време "Щурците" пишат музиката, а Гошо - текстовете на песните. Друг хит от онова време е

"Снегът на спомена."

Свирят и композират заедно, стават големи приятели, обаче по примера на ливърпулската четворка групата не иска да има певец, а да бъде като "Бийтълс". "Казахме това на Гошо. Той почна да пробива като певец, а ние му помагахме, когато и където поиска. Едни от първите му записи ние сме ги правили", пояснява щурецът днес. Георги Минчев работи две години и със "Сребърните гривни".

Като взема диплома на икономист, бързо стопява надеждите на родителите, че ще тръгне в правия път - нов повод за текст:

Тогава майка ми ми каза: “Сине, моля те, стани човек.

Рокендролът е зараза, болестта на този век”.

Отговорих: “Мила мамо, бих ходил бос, бих ходил гол,

но разбери, обичам само да пея рокендрол.

Вече като патрон на българския рок Гошо Минчев отива да следва в Брюксел телевизионна режисура, а като се връща, записва песни на френски. Работи в радио “София” и в БНТ, но сега какво значение има това. Народът го помни с "Блажени години", с химна "Българският рок", с групата "Стари муцуни", която създават с Петър Гюзелев през 1991 г. С площадните си изяви Георги Минчев става и бард на демократичните промени.

Затова, като вдигат паметник на Рони Джеймс Дио в Каварна, родните музиканти питат не заслужава ли нашият Гошо Минчев такова признание. Кметът на Каварна Цонко Цонев поема нещата в свои ръце.

Сега паметник на певеца са неговите песни. Те са и неговото наследство, защото Гошо Минчев няма деца. Той има два брака - с Лили и Люси, но и два пъти е изоставян. Изпява разделите.

Ожених се, жена ми ми каза:

“Мили, ти,

изглежда, ме измами,

къде са нашите мечти?

Ето виж как са Петрови,

каква спалня, кухня, хол!

На мен животът ми се трови, а ти ми пееш рокендрол.

Разведох се със нея,

ожених се за втори път.

Сега мога да си пея, но

затова пък здраво ме държат.

Георги Минчев умира на 17 февруари 2001 г. след няколко операции на мозъка. "Той просто не издържа последната. Малко преди това го питам как е, а той с типичния си хумор каза: "Абе пак ще ходя да ми бъркат в мозъка. После разбрах какво му е било на душата. Но бе невероятен дух и от нищо никога не се оплакваше. Той винаги намираше сила в себе си да се усмихне, да обърне нещата на шега. Дори после разбрахме, че накрая живеел доста бедно, трудно свързвал двата края, но по никакъв начин не ни даде да разберем това", разказва Кирил Маричков.

Георги Минчев завеща китарата си на Васко Кръпката, който отиде с нея на поклонение пред гроба на Джими Хендрикс в Сиатъл. В памет към направеното от него за българската рок музика е рок фестът "Цвете за Гошо", който всяка година се провежда в София.

Блажени години

Преди години, когато

рокендролът беше млад

и да се свири на китара

не беше още занаят.

Созопол беше малък град,

а аз певец световно

непознат -

Блажени години,

рокендролът беше млад.

Три акорда на китара,

леко дрезгав глас

и покорявах сърцата на момичетата в нашия клас.

Всички казваха за мен

"Под щастлива звезда е роден"!

Блажени години -

рокендролът беше млад.