Музите, които вдъхновяваха Рангел Вълчанов

14.07.2020 Пенчо Ковачев
Рангел Вълчанов
Рангел Вълчанов

Зад всеки успял мъж - казват - стои поне една жена. Колко жени тогава са били зад преуспелия като режисьор и актьор Рангел Вълчанов? Колко съпруги и музи са го вдъхновявали, когато снима филмите си?

Не знам точния им брой, но знам от разговорите си с негови приятели, че режисьорът не е можел да работи, ако не е бил влюбен. Дори да е само платонически към актрисата в поредния му филм.

Няколко жени обаче играят безспорна роля в житейския филм на Вълчанов: Саша Крушарска, Яна Пипкова, Грета Ганчева, Миряна Башева и Христина. Ако сега Рангел четеше тези редове, сигурен съм, че с неподражаемия си хумор щеше да каже: "Моля, непременно напиши: "Не практикувайте това вкъщи..."

През 1959 г. Рангел Вълчанов се жени за Саша Крушарска - млада и много красива актриса. Днес тя е тотално забравена, а играе главната роля във филма "Звезди", който печели специалната награда на журито на кинофестивала в Кан. Както и много други отличия от международни кинофестивали. Сценарист на филма е Анжел Вагенщайн, а режисьор - Конрад Волф от ГДР (Германска демократична република).

Рангел Вълчанов е втори режисьор на филма и работи с българските актьори - освен с Крушарска още и с Иван Кондов, Стефан Пейчев, Милка Туйкова, Григор Вачков, Ицхак Финци, Щилян Кунев (бащата на Меглена Кунева), Луна Давидова и др.

Любовта между Рангел и незавършилата още висшето театрално училище Саша пламва по време на снимките - дали не им помага и шопската кръв, която двамата носят във вените си. Бракът им не трае дълго. За разпада му може би помага и странното положение, в което изпада актрисата.

"След успеха на "Звезди" в Кан тя стана известна във Франция и заради многобройните си телевизионни изяви - обясни Анжел Вагенщайн-Джеки. - Преди едно от предаванията от "Кристиан Диор" й подаряват голямо кристално шише с най-модерния за тогава парфюм. В България обаче Саша беше посрещната с много завист и дори с омраза..."

Единствен Людмил Кирков я снима във филма си "Последният рунд", който излиза през 1961 г. После я забравят. При гастрол на някакъв италиански оркестър Саша Крушарска се запознава с един от музикантите и заминава с него в чужбина. После се чува, че е отворила бутиков магазин за антики в Лондон.

През това лято Рангел посещава Анжел Вагенщайн, за да му подари книгата си "Хем съм сам, хем няма никой". Гостува му час и половина. В един момент Джеки го пита знае ли нещо за Саша Крушарска. Вълчанов само повдига рамне. "Тогава Рангел е посетил много свои приятели и им е подарил книгата си. Сега разбирам, че той просто се е прощавал с нас", каза ми Анжел Вагенщайн.

В средата на 60-те години Рангел се влюбва и жени за Яна Пипкова.  Той е селянин от шоплука, син на неграмотни родители от Кривина, но вече известно име в киното. Снимал се е в няколко роли и е направил филмите си "На малкия остров", "Първи урок", "Слънцето и сянката", "Инспекторът и нощта"...

Тя е от именита музикална фамилия - внучка на Панайот Пипков, автор на химна за светите братя Кирил и Методий "Върви, народе, възродени". Дъщеря от брака на Любомир Пипков с швейцарка. Израства в къщата на Добри Христов. Завършва консерваторията, но се отказва от кариерата си на пианистка и става музикален оформител първо в БНР, после в БНТ.

Известно е, че драматургът Артър Милър спечелва сърцето на Мерилин Монро с анализ на романа "Ана Каренина". Как точно Рангел е омаял красивата Яна Пипкова, сигурно знаят само те двамата. През 1966 г. се ражда дъщеря им Ани, днес известна актриса в Сатиричния театър.

Бракът между Яна и Рангел е бурен и кратък. Докато той снима филма си "Вълчицата", Яна се залюбва с писателя Георги Марков-Джери. Той вече е нашумял с романа си "Мъже", отличен с годишната награда на СБП за 1962 г. Следващите му две книги - сборниците разкази и новели "Портретът на моя двойник"" и "Жените на Варшава", го утвръждават като един от най-интересните писатели.

"Независимо от това, че обичам жена си, безумно много обичам да се влюбвам, пише Георги Марков в "Портретът на моя двойник" и продължава: Моята слабост са веселите жизнени момичета, обичам шума от танците, безгрижието, обичам неизвестността, която ми носи радости. С всяка моя нова любов като че се сменя кръвта ми, мисля, че няма нищо по-голямо и по-дяволско от свързването на хората..."

Пред приятеля си Костадин Кюлюмов Марков признава, че никога не е обичал така силно друга жена, както обича Яна Пипкова. Връзката им е определяна като най-романтичната по онова време в София.

Кюлюмов пък споделя с жена си Мария своята тревога от поредното безрезервно любовно отдаване на Джери. "И друг път ми е говорил за неговото "лудо влюбване", но не след дълго бе охладнявал - при това толкова бързо, колкото бързо се бе влюбил."

Разбрал за връзката им, Рангел Вълчанов бързо разваля любовния триъгълник. Развежда се с Яна Пипкова.

И продължава победния си марш в киното. Дори снима документален филм за бившия си тъст Любомир Пипков.

Преди няколко години, когато пишех поредицата си за жените на Георги Марков, Яна Пипкова лаконично ми каза: "Благодаря на съдбата, че не станах съпруга на Георги Марков. И че след неговото заминаване срещнах мъжа, с когото живея щастливо и до днес". Този мъж е художникът проф. Борислав Стоев.

Грета Ганчева влиза в живота на режисьора след пражкия му период. След 1970 г., когато снима "Езоп" в България, но в копродукция с чехословашката студия "Барандов", Рангел е поканен да работи в нея. За около три години престой в Прага снима "Лице под маска" и "Шанс".

"Нашето приятелство с Рангел тръгна, преди той да започне снимките на "Следователят и гората" - разказа ми Грета. - По онова време заедно с Ваня Гръбчева ходехме на тавана на оператора Димо Коларов да се надсвирваме. Бате Димо пък беше голям приятел с Рангел. И така..."

На деликатния въпрос Рангел Вълчанов ли е баща на дъщеря й Мила Грета Ганчева отговори така: "Това е тайната на моя живот. Напиши, че Мила е моето дете от Бога, както и нейното момченце сега й е дар от Бога. Толкова!"

Трябва все пак да уточня, че когато Мила се ражда, Грета е омъжена за актьора от Младежкия театър Васил Бъчваров. С тази фамилия Мила беше наша колежка във в. "Труд". После се омъжи за руснак и от години живее в Москва като Мила Кудрина.

Поетесата Миряна Башева безспорно е най-вдъхновяващата муза за Рангел.

Във връзката им сякаш има някакъв римейк на брака му с Яна Пипкова. Миряна, израснала в кооперация до Орлов мост, дъщеря на външния министър, интелектуалеца Иван Башев, и Рашо, бохемът от Кривина... Да, но тогава, в началото на 80-те години, Рангел е много по-известен от Миряна.

И по собственити й думи "заради него се наврях в киното, от което нищо не разбирам". Двамата написват сценария, а Вълчанов режисира филма "Последни желания", който излезе през 1983 г. Гледах го тогава и нищо не разбрах от него. В една киноенциклопедия за него пише: "Особен артистичен поглед върху някои исторически личности от Първата световна война." Кой както ще да го разбира.

После Миряна и Рангел правят два документални филма: "Индия, моя любов" (1983) и "Индия завинаги" (1985).

След години Миряна Башева ще каже: "Той (Рангел Вълчанов - б.а.) ме заведе в Индия за 3 месеца друго да не му дължах, за това вечно съм му благодарна. Сърцето ми остана в тази страна..."

В едно списание двамата водят много интересен диалог за индийската си авантюра:

Рангел: "Помниш ли, Мира, как индийците пиеха вода направо от реката, а по нея плуваха човешки трупове? И само ти от целия екип не хвана дизентерия."

Явно много артистично и интересно са я карали двамата. 

"Много му дължа, защото и много получих - и любов, и свят. Дължа му цял един субконтинент - Индия...", казва Миряна Башева пред "24 часа".

"Болестта просто го изсмука. Зная, че в четвъртък е влязъл в болница и в понеделник сутринта (30 септември 2013 г.) си отиде. Много му дължа, защото и много получих - и любов, и свят", с тъга призна поетесата Миряна Башева, която години наред беше сред най-близките му хора. Тя помоли тогава да цитираме част от поемата й "Любов", посветена на Рангел Вълчанов преди години.

Тогава тя описва една тяхна нова среща след смъртта.

Ето финалът:

...Не казвам, че си бил богоподобен.

Не казвам, че си бил благочестив...

Напротив - казвам (с много, много обич]

- ех, имаше си недобри черти...

Една добра на лоши сто да смятам -

пак взимам и едната, и стоте!

Обикнах и приех дори смъртта ти,

тъй както всяка друга част от теб!

И после... Знаеш по-добре от мене...

И аз ще легна тука - някой ден.

А после? Мога ли да се зачена,

ако не знам, че вече си роден?

Аз вярвам - ти отново ще поникнеш!

От кал... от прах... от кости...

Вярвам! Знам.

И цялата Вселена ще извика:

"Добре дошъл, Адам!

Cherchez la femme!"

Ще бъде ден, каквито рядко има -

горещ, ала прохладен летен ден...

Начален ден на вечно слънчев климат,

известен още в древния Едем.

И не под ябълка, ами под орех

до теб за пръв път - пак - ще се допра.

И мигом от короната до корена

ще мине ток в жадуващата пръст.

Ще падне гръм. Ще трябва да се скрием

един във друг от дяволския дъжд.

И ти, попаднал в родните стихии,

ме правиш луда, както неведнъж...

Лъготиш: "Ама ние май се знаем?

Аз, санким, съм ви виждал и преди..."

Ах, мое скъпо древно изкопаемо,

ти сам не знаеш колко си правдив!

И тъй нататък... Старата история:

душите се надушват с жаден нос

и под носа на бдителния орех

от две тела ще станем пак едно!

А засега...

Пази се - долу, в твойта

най-дълга зима. И бъди готов!

Не ме забравяй. Чакай ме! Ще дойда

във вид

отново

годен

за любов.

През последните години, особено след като болестите една след друга връхлитат Вълчанов, за него започва да се грижи Христина. "Тя е монтажистка, работила е с Рангел в някои от филмите му", обясни режисьорът Христо Илиев-Чарли. Той и Джони Пенков винаги са били едни от най-близките приятели на Вълчанов. Георги Данаилов каза, че в лицето на Христина Рангел имал изключително всеотдаен човек, който заедно с дъщерята Ани полагал изключителни грижи за големия режисьор.