Хоакин Финикс отмъщава с гениален Жокер за тежки рани от живота

10.04.2020 Хортензия Маркова

Най-голямата му болка е трагичната смърт на брат му Ривър от свръхдоза. Родителите му се спасяват от религиозна секта, сменят фамилията на децата си на Финикс - възкръснали от пепелта.

31 октомври 1993 г. Спешен сигнал до 911.

Обаждащ се: Това е брат ми! Той има гърчове на “Сънсет” и “Лараби”, моля ви, елате тук!

Диспечер: Окей. Успокойте се малко. Какъв е адресът?

Обаждащ се: Viper Room. (Вика към някого.) Какъв е адресът на... клуба?

Диспечер: Господине, господине, успокойте се малко, окей?

Обаждащ се: Съжалявам. Това е брат ми, моля ви, елате... (Неразбираемо.)

Диспечер: Окей, вашият брат ли има гърчове?

Обаждащ се: Да.

Диспечер: На колко години е?

Обаждащ се: 23.

Диспечер: Окей, парамедиците са на път. Окей? Сър? Останете на линия с мен и се успокойте малко, нали?

Обаждащ се: Мисля, че той е взел валиум или нещо подобно, не знам. Трябва да стигнете тук, моля!

Диспечер: Забавете малко, окей?

Обаждащ се: Къде е човекът? Къде са те... знаете ли? Моля ви, той умира, моля ви!

Диспечер: Къде е брат ви в момента?

Обаждащ се: Лежи на цимента.

Диспечер: Диша ли?

Обаждащ се: Не знам. (Крещи към някого.) Той... диша ли? (Обратно към диспечера.) Не знам дали е дишане. Къде е линейката?

Диспечер: Кой е с него в момента?

Обаждащ се: Хм, сестра ми и някои хора. Тя се опитва да му направи дишане уста в уста.

Диспечер: Сър, успокойте се. Кажете й да не го прави.

Обаждащ се: (Крещи към сестра си.) Не му прави дишане уста в уста.

Диспечер: Той все още ли се тресе? Все още ли има гърчове?

Обаждащ се: Вече няма гърчове. Току-що припадна.

Диспечер: Какво прави? Просто изглежда, че спи в момента?

Обаждащ се: Да. Това добре ли е? Ами да сложа пръста си в устата му.

Диспечер: Не слагайте нищо в устата му. Той няма да глътне езика си, повярвайте ми. Парамедиците са на път. Те трябва да бъдат там скоро. Окей?

Обаждащ се: Благодаря ви много. Вие бяхте много полезни. Съжалявам, че съм...

Диспечер: Няма проблем. Обадете ни се, ако имате нужда, преди парамедиците да стигнат там, нали?

Обаждащ се: Идват. Чао.

Това е съкратен вариант на 4-минутен разговор, по време на който от едната страна на спешната линия е навършилият едва преди три дни 19 години Хоакин Финикс. В онази нощ пред клуба Viper Room, собственост на Джони Деп, след свръхдоза наркотици (кокаин и хероин) издъхва неговият брат - младата кинозвезда Ривър Финикс.

Смъртта му е истински шок за Холивуд и сензация за медиите. Радиа и телевизии без жал подхващат обаждането на Хоакин до 911, а печатните издания продават обилни тиражи относно трагедията.

Всичко това прави загубата още по-болезнена за семейството. И отвращава онова 19-годишно момче, което тогава изпитва на гърба си жестокостта на обществото и неговия неутолим "глад" за болката на онези, които са под прожекторите.

За щастие, това не отказва задълго от играта един от най-безупречните и вълнуващи днес кинохамелеони. Наричат го “най-завършения актьор от своето поколение”. Той е и най-странната звезда, която мрази прекаленото внимание.

Финикс нехае за социалната потребност на знаменитостите да се изявяват онлайн. Няма туитър, фейсбук или инстаграм, където да парадира, че е веган, със снимки на обяда си. Пази ревниво връзката си с актрисата Руни Мара, с която май дори са се насочили към венчилото. Не се притеснява, че някой може и да не разбере, че е отявлен активист и природозащитник, който подкрепя различни каузи. Не обича да се разкрива истински дори в интервюта, които напоследък му се налага да дава, след като брилянтната му игра в “Жокера” на режисьора Тод Филипс предизвика дори страх.

Хоакин е гениален пред камерата, докато извън снимачната площадка остава емоционално недостижим. Той се шегува със смъртта на баща си пред “Венити Феър” и бяга от в. “Телеграф” след въпрос дали се притеснява, че разтърсващото му изпълнение може да възбуди актове на насилие у по-нестабилни умове.

Надигнаха се дори призиви лентата да бъде забранена, защото този герой вече е предизвиквал трагедии. Преди години Джеймс Холм, възбуден от Жокера, уби 12 души и рани 70 в масова стрелба в киносалон в Аурора, Колорадо.

И тъй като визията на Финикс и Филипс за Артър Флек значително напомня персонажа на Де Ниро от “Шофьор на такси” някои напомниха, че именно той накара Джон Хинкли-младши да стреля по президента Роналд Рейгън.

Не е работа обаче на Финикс да мисли как изкуството му ще бъде възприето от всички. Филмът провокира към размисъл върху това как насилието извиква насилие на свой ред. Как един болен ум, системно пренебрегван и тероризиран, може да се превърне в най-страшното бедствие за другите. Че жестокостта създава чудовища. Че никой не се ражда лош.

Артър Флек трябва да донесе “Оскар” на Финикс. В неговото изпито и измъчено тяло с отчаяната нужда от внимание, изписана на лицето му, която с всеки нов житейски ритник се изражда до зловещо садистичната гримаса на безумието на Жокера, актьорът демонстрира умението си да достига до най-тъмните кътчета на човешката душа. Той знае как да играе с бесовете. Владее танца на лудостта.

Режисьорът почти година се мъчи да спечели Warner Bros. със своята интерпретация на героя. Цели три месеца пък се опитва да убеди Финикс, че няма да играе клиширан комиксов злодей. Актьорът вече е отказвал да се хареса на масите като героя Доктор Стрейндж и да замени Едуард Нортън в ролята на Хълк.

След като накрая се съгласява да изиграе Жокера, е готов на всичко.

Отслабва драстично. Проучва нарцисизма и криминологията, изучава движенията на Бъстър Кийтън и актьора Рей Болгър, изиграл плашилото в “Магьосникът от Оз”, който вдъхновява зловещия танц на Флек.

Той не е просто вечният враг на Батман. Финикс безупречно пресъздава драмата на преобразяването на една нестабилна личност от жертва до насилник. Показва пътят на злото у човека - от Артър до Жокера.

Отмъщението на отхвърления и неразбрания.

“Мислех, че животът ми е трагедия, но сега разбирам, че е комедия.”

Творение на другите - на жестоките и на безразличните. Това е Жокера.

Артър е изтормозено дете, наричано Хепи от майка си, осакатено психически и емоционално от нея. Мечтае да разсмива хората като стендъп комедиант, но никога не е бил и няма да е смешен. Ужасът го зове.

Противно на много мнения, че самият Хоакин е имал особено и много любопитно детство, самият той казва, че е бил щастлив и че родителите му са били отговорни хора.

През 70-те години майка му Арлин и баща му Джон Ли Ботъм са част от религиозната секта “Децата на Бога”. Заживяват в Пуерто Рико, където се раждат Хоакин и братята и сестрите му - Ривър (река), Рейн (дъжд), Либерти (свобода) и Самър (лято).

Очевидно е, че само неговото име се разграничава в групата на младите Ботъм. Едва на четири години, Хоакин сам пожелава да се нарича вече Лийф (листо), за да се обвърже също с природата, да бъде в синхрон с братята и сестрите си, най-вече - да прилича повече на батко си Ривър.

В началото Джон Ли и Арлин се чувстват част от общност, членовете на която изповядват еднакви ценности и идеали. “Децата на Бога” още не са се отдали на извращенията, с които ще станат скандално известни - като въвеждането на деца в секса от ранна възраст и привличането на нови богати членове отново чрез секс.

Ботъм обаче усещат промяната и не остават слепи за пътя, по който са тръгнали членовете на култа. Те тайно се качват на товарен кораб и с него стигат до Флорида, където започват нов живот.

Джон Ли и Арлин дори сменят фамилията на децата си и те стават Финикс - като митичната птица, възкръсваща от пепелта. Това ознаменува спасението на семейството от сектата.

Заживявайки в Лос Анджелис, те поощряват всичките си деца да се посветят на актьорството. Хоакин просто последва стъпките на Ривър и сестра си Рейн. Впоследствие дълго време е в сянка като “втория най-известен Финикс”.

Брат му е само на 19 години, когато е номиниран за “Оскар” за поддържаща роля за участието си в “Бягство към живота”. Неговото присъствие витае в Холивуд дълго след смъртта му.

Ривър е талант, отишъл си твърде рано, но който определено е виновен за редица блестящи изпълнения на големия екран дори след като издъхва в онази злощастна нощ. Как? Именно той не просто вдъхновява, а заставя по-малкия си брат Хоакин да играе. Изглежда, е усетил стихията у него.

“Той не ме попита, каза ми: “Ще бъдеш актьор и ще бъдеш по-добре познат, отколкото аз съм”. С майка ми се спогледахме с израз: За какво говори той, по дяволите?! - признава Финикс днес. - Задължен съм му за това, защото актьорството ми даде толкова невероятен живот.

През 1991 година Лийф отново променя името си на Хоакин. Завръща се към себе си - забележителния странник, гениалния актьор.